מהם זכויותיהם של חולים במחלה סופנית? אילו טפסים כדאי להכיר לפני אשפוז ביתי ומתי חשוב לחתום עליהם?
מדריך מקוצר
‘חוק החולה הנוטה למות’ שנחקק בשנת 2005 מסדיר את זכויות החולה הסופני מול המערכת הרפואית והמוסדות הממשלתיים השונים ומעניק לחולה את הלגיטימציה לנהל את פרק הזמן האחרון בחייו, בהתאם לרצונו, בהתייחס להימנעות מטיפול רפואי וחיבור למכשירים מאריכי חיים.
מיהו חולה הנוטה למות?
על פי החקיקה, רופא מוסמך לקבוע כי מטופל הוא ‘חולה נוטה למות’ אם הוא סובל מבעיה רפואית חשוכת מרפא ואם תוחלת חייו הצפויה אינה עולה על שישה חודשים, גם בהינתן לו טיפול רפואי מאריך חיים.
בשנת 2009, פורסמה הרחבה לחוק דרך חוזר מנכ”ל הבריאות לפיו טיפול פליאטיבי, בהתאם להגדרות ארגן הבריאות העולמי, הוא טיפול המקל על סבל החולים ובני משפחותיהם וכי גישה טיפולית זו, הדוגלת בשיפור איכות החיים של החולה הנוטה למות מסייעת לחולה ולבני משפחתו להתמודד עם בעיות גופניות, נפשיות ורוחניות בסביבה מוכרת, ביתית ותומכת.
הטיפול הפליאטיבי הוא חלק מסל השירותים הניתן ללא תשלום לחולים במסגרת חוק ביטוח בריאות ממלכתי. על פי החקיקה, אוכלוסיית היעד לקבלת טיפול זה כוללת:
חולה סרטן, לרבות חולה סרטן חשוך מרפא; חולה עם אי ספיקת לב סופנית; אי ספיקת ריאות סופנית; אי ספיקת כבד סופנית; אי ספיקת כליות סופנית; שבץ מוח קשה; מחלת עצבים ניוונית מתקדמת וחולה מחוסר הכרה.
לפני שמתחילים: הנה מספר טפסים לחתימה:
ייפוי כוח מקוצר
בשנת 2018, אישר משרד הבריאות שימוש בטופס ייפוי כוח מקוצר, המעניק לחולה אפשרות למנות מיופה כוח, כדי שיהיה מוסמך להחליט במקומו על הטיפול הרפואי שיינתן או שלא יינתן לו, אם יוגדר כחולה הנוטה למות שאינו בעל כשרות, או חולה הנוטה למות בשלב סופי שאינו בעל כשרות. הטופס אינו מיועד לחולים שבזמן מילוי הטופס הוגדרו כ”חולים הנוטים למות”.
הנחיות רפואיות מקדימות לטיפול רפואי עתידי בחולה הנוטה למות
בטופס זה, יכול ‘חולה הנוטה למות’ להעניק הנחיות לצוות הרפואי ולבני משפחתו המפרטות את רצונו בדבר טיפולים רפואיים עתידיים. טופס הנחיות רפואיות מקדימות לטיפול רפואי עתידי בחולה הנוטה למות מאפשר לחולה לציין בצורה מסודרת וברורה באילו טיפולים הוא בוחר ומאילו טיפולים הוא מבקש להימנע. מומלץ למלא את הטופס לאחר היוועצות עם הצוות הרפואי ומתוך הבנה לגבי השלכות בחירה זו על המשך חייו. למילוי טופס זה חשיבות עצומה בניהול התהליך הטיפולי הן מול הצוותים הרפואיים המסייעים לחולה בשעת משבר, והן מול בני משפחתו, שאינם נאלצים לקבל לבדם החלטות קריטיות וגורליות ברגעי קושי ומשבר, אלא נדרשים לכבד את רצונו של יקירם.
טופס זה תקף למשך חמש שנים מרגע החתימה והוא מאפשר לחולה הנוטה למות שקט נפשי בידיעה שגם אם יהיה חסר הכרה, חסר אונים ואינו מסוגל לבטא עצמאית את רצונותיו, יכובדו הגבולות הרפואיים ששורטטו ונחתמו מראש.
מוזמנים להקשיב לפודקאסט בנושא (לעוד פודקאסטים)
זכויות בביטוח לאומי עם ד”ר עופרה יצחק-כהן, מנהלת השירות לעבודה סוציאלית בהוספיס בית שרן
הנחיות לפטירה בבית והכנות לקבורה
אנו משתתפים בצערכם.
עברתם דרך ארוכה יחד. זה הזמן להיפרד. אל תמהרו.
נצלו את הדקות הקרובות לפרידה מקרוב המשפחה היקר שלכם בדרך הראויה בעיניכם.
אל תחששו, אנו נעזור לכם גם בתקופה מבלבלת זו. יחד נעבור את הרגעים האחרונים הללו בהכנות לקבורה.
ראשית, הודיעו למוקד טיפול תומך שרן על הפטירה. במידה שרופא שלנו אינו יכול להגיע אליכם, צרו קשר עם מד”א בטלפון 101. ידעו את המוקדן שאתם סבורים כי יקירכם נפטר. ספרו כי הוא טופל במסגרת טיפול תומך והזמינו אמבולנס.
הגישו לצוות הרפואי של כוחות ההצלה את המכתב המצוי בתיק הרפואי שליווה את יקירכם, המציין כי החולה היה בטיפול תומך על ידי שרן.
צוות מד”א יקבע את שעת המוות ויכין תעודת פטירה בהעתקים. תעודת הפטירה נדרשת לצורך קבלת מועד ומקום לקבורה מחברה קדישא וכן לגופים שונים בהמשך.
צוות מד”א יזמין משטרה – הליך חוקי למקרי פטירה בבית.
לשוטר שיגיע הראו את המכתב שלנו שמיועד לכוחות ההצלה וכן את תעודת הפטירה שקיבלתם.
לאחר שהצוותים יסיימו את מלאכתם, תוכלו להזמין אמבולנס (לא של מד”א) לפינוי הנפטר מהבית.
אם נערכתם לכך מראש, זה הזמן להזמין את השירות שבחרתם לפינוי ולהתחיל את סידורי הלוויה.
אם אינכם בטוחים, ניתן להתקשר לחברה קדישא ולהיעזר בשירותיהם או לפנות לאחת מהחברות הפרטיות הפועלות 24/7 ודואגות לפינוי וסידורי הלוויה.
בדקו מספר חברות ובחרו את החברה שתתאים לכם הן מבחינת השירותים המוענקים והן בנושא העלויות.
בכתובת האינטרנט הבאה, תוכלו לקבל מידע נרחב מהאתר הממשלתי:
https://www.gov.il/he/life-events/end-of-life-life-event/funeral-and-burial
אנו ממליצים להתקשר לצוות הטיפול התומך שליווה אתכם מטעמנו לצורך קבלת תמיכה להמשך.
שלא תדעו עוד צער.